Babiččina Beseda: nová tvář klánovické tradice
Od 1. srpna je provozovatelem společnost JAZZMIL a majitelku společnosti, paní Lucii Staňkovou, jsme požádali o rozhovor.
V Klánovicích je Vaše společnost nová, nováčky v pohostinství ale rozhodně nejste. Jaké zkušenosti a jaké projekty máte za sebou?
V pohostinství se pohybujeme již mnoho let. Od roku 2007 provozujeme s kolegou Liborem Parákem na Vltavě jazzovou loď JAZZBOAT, která je koncipována jako kavárna a restaurace během denních projížděk a jako zážitková restaurace s živým jazzovým koncertem a několikachodovou večeří každý večer v roce. V roce 2012 jsme k JAZZBOAT připojili ještě druhou loď, Danubio, určenou pro denní vyjížďky a soukromé akce.
Kromě lodí se každoročně podílíme na pořádání Slavonického filmového festivalu Ondry Trojana, kde máme na starosti celou gastro sekci. Pohostinství je ostatně nedílnou součástí naší rodiny. Manžel již více než 25 let úspěšně vede firmu s domácím vybavením Pottenpannen Stanek a dcera Emma, společně s nejlepšími českými šéfkuchaři, letos s podporou vydavatelství Albatros vydává svou první kuchařku.
Podnikání ve Vašem oboru prožilo opravdu kritické „kovidové časy“. Dolehly i na Vaši společnost?
Vzhledem k tomu, že cílovou skupinou pro naše lodě jsou téměř výhradně zahraniční hosté, covid na naši společnost dolehl naprosto fatálně a 13. března 2020 jsme odehráli poslední koncert.
V srpnu 2020, před druhým lockdownem jsme začali znovu jezdit ve velmi komorní rodinné podobě, nicméně ani to nemělo dlouhého trvání. Za měsíc jsme s velkými ztrátami museli kvůli nové covidové vlně opět zavřít. Festival letos naštěstí proběhl, z toho jsem měla obrovskou radost, ačkoliv na přípravu byly jen dva měsíce a do nich mi ještě vpadlo přebírání Babiččiny Besedy.
Babiččina Beseda je známá útulným, starosvětským prostředím a českou kuchyní. Budete v tomto trendu pokračovat?
Atmosféra Babiččiny Besedy nás okouzlila na první pohled. Na lodích se nám hosté střídali, v Babičce nám učarovalo domácké prostředí, stálí hosté, kteří se pravidelně vrací, a krásné rodinné prostředí Klánovic. Tohoto ducha a dobrou českou kuchyni rozhodně zachováme a budeme je postupně ladit a vylepšovat.
Menu doplňujeme o nová jídla, rozšíříme tradici víkendových akcí jako jsou zvěřina, zabijačka nebo svatomartinské husy. V plánu máme bohaté vánoční a možná i štědrovečerní menu a silvestrovskou večeři. S naším dodavatelem vín od českých vinařů plánujeme pravidelné řízené degustace vín. S sebou si po večeři můžete odnést Babiččiny chuťovky ve skleničkách, od října bych ráda vrátila zpět fantastické pečící směsi od Fat Brothers a bylinné čajové směsi z naší rodinné bylinkové farmy Hortus Fara v podhůří Prachovských skal.
Můžeme si najít menu, novinky, případně rezervaci ještě než se k vám vypravíme?
Určitě ano. Právě pracujeme na nových webových stránkách, ty budou hotové do konce září.
Původní stránky babiccinabeseda.cz jsou samozřejmě stále v provozu s denním i víkendovým menu.
Babička ovšem drží krok s dobou a stará se i o své sociální sítě facebook a Instagram, kde najdete denní i víkendová menu, nabídky a spoustu fotek toho, co právě vaříme. Rezervace jsou hosté spíše zvyklí objednávat po telefonu nebo mailem, to respektujeme.
A na jakou specialitu byste naše čtenáře pozvala?
V září začínáme vařit lehce pozměněné podzimní menu, kam jsme zařadili více sezónních surovin jako jsou dýně, houby, podzimní ovoce, ořechy a těžší smetanové omáčky. Znovu jsme zařadili oblíbená hovězí líčka, kančí kýtu na smetaně, pstruha duhového, hříbkové rizoto.
Zkusili jsme též specialitu – francouzský recept – kohouta na víně. Ovšem naše tradiční kulajda s hříbky nebo vepřová panenka dijon, ty samozřejmě zůstávají.
Za rozhovor děkuje, hodně zdaru a dobrou chuť přeje Zita Kazdová
Datum vložení:
4. 10. 2021 10:04
Datum poslední aktualizace: 4. 10. 2021 10:04
Datum poslední aktualizace: 4. 10. 2021 10:04